Nutrienții din alimentele și băuturile consumate sunt transformați de către ficat în substanțe benefice pentru organism, în timp ce resturile de care organismul nu are nevoie sunt transportate de bilă înapoi în intestine și sunt eliminate apoi din organism. Unele substanțe procesate de 
ficat pot fi eliminate și prin intermediul rinichilor, în timpul urinării.
Ficatul nu este responsabil numai pentru eliminarea toxinelor din organism, ci are un rol și în procesarea hormonilor. Dacă ficatul nu funcționează așa cum ar trebui, pot apărea dezechilibre hormonale precum excesul de estrogen ori producția deficitară de insulină.

Toxinele pe care ficatul are misiunea de a le elimina pot dăuna țesuturilor. Metalele grele, radiacalii liberi și substanțe care afectează metabolismul – toate pot pătrunde în organism prin hrană, apă sau aer, iar ficatul trebuie să se asigure că te protejează de acestea.
Un ficat bolnav își îndeplinește cu dificultate funcțiile, așa că îi prinde bine să fie ajutat de alimentele sau băuturile consumate zi de zi. 

Poți încerca să înlocuiești o masă principală cu un smoothie verde.
Un smoothie verde constă în mod obișnuit din 40-50% legume verzi (aproximativ jumătate), de obicei legume crude cu frunze verzi, cum ar fi spanac, varză, țelină, pătrunjel, castraveți, salată, ștevie, păpădie, broccoli, ingredientele rămase fiind în mare parte sau în întregime fructe (mere, ananas, prune, capsuni, mango, piersici, rodie, cirese, fructe de padure, banane, pere, gutui, kiwi, struguri.

Majoritatea legumelor cu frunze verzi au o aromă amară atunci când sunt servite crude, dar acest lucru poate fi ameliorat prin alegerea anumitor legume mai puțin amare (spanac) sau combinând cu fructe sau alte ingrediente dulci.
Fie că vorbim despre mărar, pătrunjel sau spanac, rucola ori valeriană, frunzele verzi sunt bogate în clorofilă. 

Molecula de clorofilă este foarte asemănătoare cu molecula sângelui uman și este imediat asimilată de organism, ceea ce înseamnă că aceste frunze verzi sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră. 
Bogată în vitaminele A, C și E, clorofila are acțiune antiinflamatoare și antioxidantă. Ajută la eliminarea metalelor grele, întărește imunitatea și favorizează asimilarea vitaminelor și mineralelor în corp. 
Un smoothie verde 

  • îți furnizează o mare parte din necesarul de vitamina B într-un singur pahar, benefică pentru memorie și concentrare,
  •  conține antioxidanți și carotenoizi, doi nutrienți care susțin buna funcționare a creierului
  • prin acidul folic prezent în frunzele verzi,  stimulează claritatea mintală.
  • este o modalitate simplă de a-ți asigura aportul zilnic de fructe și legume. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 5 până la 9 porții de fructe și legume pe zi. Dacă nu reușești să ajungi la aceste cantități prin alimentație, ia în considerare prepararea rapidă a unui smoothie verde
  • te ajută să beneficiezi la maximum de fibre, necesare pentru buna funcționare a colonului și a tranzitului intestinal. Un smoothie verde băut zilnic este o modalitate gustoasă de a combate constipația pe cale naturală și de a-ți regla scaunele.
  • te ajută să obții o piele mai strălucitoare și mai catifelată prin vitaminele E și C, fibrele și antioxidanții din legume

Fie ca alegi să îl pregătești dimineata, când ești pe fugă la job, sau după-amiaza, pentru un refresh bine-meritat, un astfel de smoothie este un prieten de nădejde și la cină, înainte sau după un antrenament la sală sau acasă. 
Bineînțeles, pe lângă consumul de smoothie-uri, pentru a completa efectele detoxifiante pentru ficat și rinichi, este important să ții cont și de alte reguli esențiale:
  • Hidratează-te consumând minimum 8 pahare de apă pe zi;
  • Adoptă o dietă săracă în grăsimi nesănătoase, zaharuri și alimente procesate;
  • Mănâncă puțin și des, evită mesele copioase și bogate în calorii;
  • Practică sport în mod regulat, ideal ar fi în fiecare zi, însă e important să îți faci timp cel puțin de 4 ori pe săptămână;
  • Gătește mai mult și evită să mănânci în oraș, întrucât preparatele consumate pot conține cantități mari de zahăr și sare, care îți sabotează dieta.
  • Alege alimente cu efecte benefice pentru ficat și rinichi și care mențin sănătatea acestor organe
Împărtășesc cu tine 2 rețete sănătoase de smoothie-uri verzi delicioase, dar și ușor de făcut.

Smoothie verde cu spanac
  • 1 mână spanac sau baby spanac
  • 2 banane bine coapte
  • 1 măr verde
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • ghimbir 2-3cm
  • 1 linguriță seminte de in proaspăt măcinate
  • 150 ml apă
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele în blender și apoi consumă smoothie-ul imediat ce l-ai preparat.

Spanacul abundă de antioxidanți și luptă împotriva radicalilor liber, mărul aduce un aport de fibre solubile, banana va da sațietate și gust bun, , lămâia  aduce un aport de vitamina C, semințele de in sursă excelentă de Omega-3, fibre, lignină și proteine vegetale, ghimbirul îmbunătățește digestia și susține metabolismul.

Smoothie de pătrunjel
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 portocală
  • 1 banană
  • 1 kiwi
  • 2 frunze de mentă (opțional)
  • 200 ml apă

Mod de preparare:
Pune toate ingredientele în blender și apoi consumă smoothie-ul imediat ce l-ai preparat.
Pătrunjelul susține eliminarea toxinelor, dar în același timp sustine imunitatea și grăbește regenerarea ficatului, portocalele aduc un aport de vitamina C și vor da și un gust plăcut, banana va da sațietate și gust bun, kiwi va da un gust bun și va aduce un aport de vitamina C, menta pentru plus de prospețime și o digestie bună.


Încearcă unul din cele 2 smoothie cel puțin 1 săptamână dimineața ca mic dejun și apoi spune-mi cum te-ai simțit.


Dar hai, vino alături de mine în programul de reînnoire a organismului Nutrilite  și  pe  25.01.2023 la evenimentul de lansare a programului.

Trebuie doar să te înscri aici pentru a nu pierde șansa participării.